UBUNTU

Despre Ubuntu

O trecere rapidă în revistă a proiectului Ubuntu.Ubuntu este un sistem de operare gratuit, cu sursele libere ce începe cu largheţea Debianului şi adaugă versiuni regulate (la fiecare şase luni), un obiectiv clar asupra utilizatorului şi uzabilităţii (trebuie „să meargă”) şi un angajament asupra actualizărilor de securitate cu suport timp de 18 luni pentru fiecare versiune lansată. Ubuntu vine împreună cu ultima versiune Gnome, precum şi cu o selecţie de software pentru server şi desktop ce duce la o experienţă confortabilă a instalării unui singur CD.

De ce este Ubuntu sprecial? De ce oamenii aleg Ubuntu ca Sistem de Operare favorit atât pentru lucru cât şi „pentru joacă”?
Versiuni lansate regulat
Echipa Ubuntu lansează o nouă versiune Ubuntu la fiecare şase luni. Aceasta include ultima veriune a nucleului OS-Linux (kernel), X, Gnome, şi alte aplicaţii. Pentru fiecare versiune se oferă suport prin update-uri de securitate pe o perioadă de 18 luni de la lansare. Prima versiune publică Ubuntu a fost Ubuntu 4.10 Preview (numită „the Warty Warthog”, sau pe scrut „Warty”). Puteti descărca imaginea CD-ului şi să o gravaţi pe un CD sau puteti face o cerere şi va vom trimite CD-ul prin poştă.
Absolut liber
Ubuntu este software gratuit şi vă este disponibil fără nici o taxă. Este de asemenea liber în sensul că va dă dreptul libertăţii software, după cum probabil ştiţi deja! Spre deosebire de multe alte distribuţii comerciale în lumea software-ului liber şi deschis echipa Ubuntu chiar crede că software-ul liber ar trebui să fie liber de orice taxe pentru licenţe.
Aplicatii
Ubuntu include un set complet de aplicaţii pentru sistemele desktop şi servere. Atunci când instalaţi Ubuntu veţi avea la dispoziţie aproape orice tip de sofware, de la limbaje de programare la software de birou şi baze de date.
Ubuntu cuprinde un sistem de operare şi un set complet de aplicaţii. Include tot ce aveţi nevoie ca să deveniţi literat în calculatoare şi să deveniţi expert în utilizarea calculatoarelor acasă, la birou sau alte activităţi profesionale. Ubuntu este o platformă excelentă pentru educaţie, nu este nici o limită în ceea ce priveşte cât de mult studenţii pot învăţa despre software-ul care îl deţin.

Software de birou în Ubuntu

Atunci când instalaţi Ubuntu, aveţi la dispoziţie software din categoria procesoarelor de cuvinte pentru a crea scrisori şi documente, software de calcul tabelar pentru analiza afacerilor şi calcule şi software de prezentare ce vă lasă să vă puneţi eficient punctul de vedere în cadrul unei întâlniri de afaceri. Acest pachet software, numit OpenOffice, este compatibil cu Microsoft Office, astfel veţi putea să schimbaţi uşor documente cu prieteni şi colegi care utilizează Windows şi Microsoft Office.

Ubuntu mai include un browser Internet de talie mondială (Firefox) care este rapid şi sigur şi cumulează o mulţime de caracteristici ce vă poate îmbogăţi experienţa navigării web. De exemplu, navigarea pe file vă permite să deschideţi mai multe pagini web în aceeaşi fereastră şi să le interschimbaţi, popup blocking înseamnă că puteţi singur determina căror site-uri li se permite afişarea ferestrelor tip popup şi a reclamelor. Ubuntu are o aplicaţie excelentă pentru citirea email-urilor (Evolution) care măreşte ritmul în lumea email-urilor în termenii de căutare şi organizare al acestora.

Ubuntu în educaţie

Ubuntu este un excelent sistem de operare pentru educaţie. Dacă, căutaţi să dobândiţi cunoştinţele de bază în domeniul calculatoarelor, Ubuntu include aplicaţii care acoperă fiecare domeniu din ştiinţa calculatoarelor începând de la elementele de bază (dactilografiere, procesoare de cuvinte) până la cele de specialitate (design grafic şi desktop publishing). Este de asemenea o platformă excelentă pentru studenţii din domeniile tehnologiei informaţiei şi ştiinţei calculatoarelor deoarece include orice utilitar de care aveţi nevoie să deveniţi programator de cel mai înalt nivel. Ubuntu este disponibil în multe limbi, fapt ce e atrăgător pentru cei care doresc să înveţe în limba natală.

Ubuntu pentru servere Internet

Pe discul de instalare Ubuntu veţi găsi software specializat pentru baze de date, servicii web, gazduire de email şi servicii de nume DNS, internet cacheing şi servicii de directoare. Ubuntu include de asemenea şi Samba pentru partajarea fişierelor, software pentru serverele FTP destinat arhivelor mari de fişiere şi serviciile de timp pentru reţea NTP. Ubuntu poate fi instalat într-o configuraţie de server minimală optimizată pentru server-ele din centrele de date şi care nu vor fi folosite drept maşini desktop.

SURSA:ubuntu.weblog.ro

Mai multe informatii despre acest sistem de operare puteti gasi la www.ubuntu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu