Ce componente merita cumparate second hand

In aceste timpuri nu tocmai usoare nu sunt putini cei care in dorinta de a achizitiona un pc pot recurge si la varianta cumpararii de componente second hand, totusi in materie de PC-uri de multe ori achizitiile sunt riscante si nu toti se pricep suficient cat sa-si faca un computer bun numai din componente second hand.
Parerile legate de acest subiect sunt foarte impartite si as dori sa imi spun si eu parerea legata de componentele second hand:

Placa de baza:
- second hand se gasesc modele mai vechi, care nu mai sunt in oferta magazinelor, dar sunt suficiente pentru sistemele modeste
- pentru modele moderne/curente achizitia second hand se merita numai daca pretul se apropie de jumatatea pretului din magazin
- cumparati second numai daca va pricepeti s-o evaluati tehnic si s-o testati corespunzator! Feriti-va de placi reparate sau modificate de diversi “priceputi”, adesea crapa spontan si relativ repede.

Procesor: nu are componente in miscare si nu prea se degradeaza in timp daca a fost bine racit, testarea e simpla (ori merge ori ba) si in magazin e de obicei destul de scump, merita luat second hand daca diferenta de pret este consistenta .
Nu neglijati pasta termoconductoare, la orice montaj/schimbare de cooler trebuie stearsa cea veche (cu un servetel uscat) si pusa alta (intinsa uniform pe toata pastila procesorului). Recomand pasta ceramica, costa ceva mai mult dar merita.

RAM: nu are componente in miscare si nu se degradeaza in timp decat daca a fost incorect folosit (temperaturi mari, voltaje aiurea, overclocking). Singura testare utila = Memtest de pe boot-CD, efectuat cu fiecare placuta in parte, pe o placa de baza fara video onboard. Diferenta de pret nou/SH nu e fabuloasa, la cantitati mici (placute de 512Mb-1Gb) merita mai degraba din magazin.

Placa video: pentru orice sistem modest este preferabila onboard.Daca ati gasit insa o placa de baza ieftina fara video onboard, pentru home&office cumparati o placa video modesta si ieftina (256Mb pe 64 bit = arhisuficient), consuma putin (nu omoara sursa) si se incinge putin (nu necesita raciri suplimentare, zgomot redus). Atentie insa: evitati placile video cu Hyper-Memory sau Turbo-Cache, acestea isi “completeaza” memoria din RAM-ul sistemului si incetinesc il semnificativ chiar daca aveti destul RAM instalat (min.1Gb).

HDD: nici intr-un caz nu as recomanda sa va cumparati hdd second hand doar daca e testat destul de bine si pretul e foarte mic in comparatie cu cel din magazin dar e mai bine sa va abtineti si sa cumparati un hdd nou cu garantie.

Unitatea optica: la fel ca hdd nu recomand second hand doar daca e luata de pe un sistem unde nu a fost folosita intensiv si nu emai veche de 1 an.

Coolere: pentru un procesor modest coolerul stock este suficient, pentru cele mai performante luati unul nou ,valabil si pentru ventilatoarele carcasei

Sursa: “oboseste,, si ea in timp si este greu de testat. Pentru necunoscatori recomand exclusiv noua din magazin,fara a avea o putere exagerat de mare doar in cazul in care va ganditi pe viitor la un uprade.

Carcasa aici chiar recomand second hand ,pentru ca banii astfel economisiti se pot folosi de exemplu pentru cumpararea unei surse de calitate.Carcase se gasesc la greu aveti de unde alege de preferat fiind sa fie cat mai spatioasa si bine aerisita ,eventual solida si modulara.

Tastatura&mouse: pentru orice sistem in afara de cele pentru gaming si grafica nu are absolut nici o importanta ce model de tastatura si mouse folositi, conditia este doar sa mearga.

Monitor: Cea mai ieftina varianta este un CRT (cu tub) cumparat SH, la acest moment nici cele mai performante modele nu depasesc 100 de lei. Pentru office un 17” CRT real-flat in stare buna (imagine perfecta cu contrastul reglat sub 100%) este o solutie simpla si iefina (40-50lei). In ce priveste TFT-urile (LCD), achizitia SH are unele riscuri dar merita in caz de economie. Important la un LCD este sa nu aiba pixeli morti, sa se vada bine in rezolutia lui nativa si sa nu se incalzeasca mult in timpul functionarii. In schimb daca vreti un TFT mare pentru un sistem multimedia va recomand cu caldura unul nou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu