Termeni explicati pentru utilizatorii incepatori de iPhone

iOS = Sistemul de opreare conceput de apple si intalnit pe iPhone (toate variantele), iPod touch si iPad. Fisierul care contine sistemul de operare are extensia "ipsw".

Baseband = De asemenea cunoscut si ca Modem firmware, este parte a sistemului de opreare si se ocupa cu partea de telefonie a iPhone-ului.

Activare = Procedeu de activare oficiala a iDevice-urilor. In cazul celor codate pe o anumita retea, se poate face numai avand cartela operatorului mobil respectiv.

Upgrade iOS = Procedeu prin care se instaleaza ultima versiune de iOS si Baseband pe iDevice. In urma acestui procedeu, iPhone-ul devine neactivat si "ca nou". De obicei aceasta operatie este evitata de cei care folosesc Jailbreak si/sau unlock, pentru ca la ultimele versiuni dureaza o vreme pana apare varianta de Jailbreak pentru iOS si unlock pentru baseband.

OTA Update iOS = Procedeu prin care se instaleaza ultima versiune de iOS si Baseband pe iDevice. Spre deosebire de Update din iTunes sau Restore din iTunes, acest procedeu face update la ultima versiune de iOS, fara insa a pierde nimic, si fara a fi necesara re-descarcarea de aplicatii . Prescurtarea OTA vine de la Over The Air, si functia este disponibila numai pentru iDevice-uri cu iOS 5.0 deja instalat cu iTunes, si fara Jailbreak.

Restore = Procedeu utilizat pentru a reinstala iOS-ul. In urma acestei operatii, daca este facuta oficial, telefonul va fi neactivat si codat.

Custom Restore = Procedeu accesat in iTunes prin apasarea tastei SHIFT plus butonul de restore, cu care se poate pune pe iDevice un Custom iOS, sau un iOS oficial, pe care il puteti lua de aici.

iTunes = Program oficial apple, cu ajutorul caruia se pot pune pe iDevice aplicatii, muzica, poze, sincroniza agenda si conturile de e-mail, se poate accesa continutul iDevice-ului in anumite limite, se pot face back-up-uri etc.

Jailbreak = Procedeu prin care se "elibrereaza" iphone-ul de restrictiile impuse de apple, permitandu-ti astfel sa modifici si sa personalizezi respectivul software(iOS). Se poate face cu software de genul redsn0w, greenpois0n, sn0wbreeze sau pentru versiunile mai vechi(iOS 3.1.3 si anterior) accesand site-ul jailbreakme.com direct de pe telefon. Acest procedeu adauga in prima faza programul Cydia.

Unlock = Procedeu de decodare a telefonului dintr-o anumita retea (se aplica la Baseband). Se face dupa JailBreak, prin instalarea din Cydia a programului Ultrasn0w.

Custom iOS = iOS modificat de obicei pentru a nu face update la Baseband, sau pentru Hacktivare.

Hacktivare = Procedeu de Activare neoficiala, folosit de cei care au iDevice-urile codate in alte retele si nu au cartelele respective.

Downgrade = Procedeu de instalare a unui iOS mai vechi decat cel curent. Pentru aceasta operatie, aveti nevoie de SHSH-urile salvate cu TinyUmbrella sau din Cydia.
 Cydia = este o aplicatie cu ajutorul careia veti putea cobori si instala alte aplicatii si modificari pentru iOS interzise de catre apple, ca de exemplu: unlock pentru iPhone, instalarea programelor, instalarea diferitelor aplicatii pentru SMS si delivery report pentru SMS....
Daca unele lucruri nu le puteti gasi, inseamna ca nu aveti adaugat repo/source pentru ele. Cautati pe ce repo se afla si adaugati-l in cydia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu