* 10 sfaturi pentru noul utilizator Ubuntu Linux

Original: Ten tips for new Ubuntu users

Miercuri June 21, 2006 (02:01 PM GMT)

Autor: Joe 'Zonker' Brockmeier

Ubuntu a devenit cea mai populara distributie pentru noii utiizatori Linux. Este usor de instalat, usor de utilizat, si de obicei "functioneaza imediat". Insa mutarea la un nou sistem de operare, poate creaz confuzii, fara a tine cont de cat de bun este designe-ul noului sistem. Iata in continuare o lista care a poate ajuta sa salvati ceva timp in procesul de acomodare cu Ubuntu

1. Cum sa facem multimedia sa mearga

Instalarea Ubuntu implicita contine doar software gratuit, ceea ce inseamna ca nu ofera suport pentru catva din formatele multimedia in mod implicit. Acest lucru este incovenient, dar echipa Ubuuntu are motive bune si clare de a nu include suport pentru formatele MP3, DVD si altele - includerea acestor pachete software contravine legilor in anumite tari.

Spre norocul nostru, ca utilizator, nu trebuie sa ne facem probleme pentru aceste infractiuni/contraventii (desi unele pachete pt fi complet ilegale daca sunt instalate din cauza restrictiilor date de patente or dreptuile de copiere, si aceasta in funcie de locatia dvs). Ubuntu Wiki Ro contine o pagina legata de aceste formate cu restrictie unde se explica modul de a instala pachetele necesare de care avem nevoie. In orice caz, daca utilizato Ubuntu pe arhitectura AMD64 sau PPC cteva dintre aceste pachete nu sunt disponibile, si aceasta deoarece aceste formate sunt formate proprietare (deci nu in format open source) scrise (concepute) fara suport pentru aceste arhitecturi.

2. Schimbarea setarilor implicite

Ubuntu este setat in mod implicit intr-un anumit fel, care poate nu va este pe plac. Spre exemplu, editorul de text implicit este Nano, editor care NU optim daca sunteti obisnuiti cu Vim.

Modul cel mai simplu de a schimba aceste setari este folosirea programului update-alternatives, care mentine o legatura simbolica in /etc/alternatives prin care se determina programele implicite pentru FTP, editorul de text, rsh, Telnet, managerul de ferestre (window manager) si asa mai departe. Parcurgeti /etc/alternatives pentru a vedea setarile implicite.

Pentru a schimba editorul text implicit folosit de sistem procedati astfel:
executati: sudo update-alternatives --config editor
Veti vedea un dialog de acest gen


There are 3 alternatives which provide `editor'.

Selection Alternative
-----------------------------------------------
1 /usr/bin/vim
2 /bin/ed
*+ 3 /bin/nano

Press enter to keep the default[*], or type selection number:

Tastati 1 pentru a schima editorul la Vim. Depinde de asemenea de programene pe care le aveti instalate in syste, Cu cat mai multe sunt instalate cu atat numarul de posibilitati de sus creste sau se modifica.

3. Cum sa instalaţi pachete

Multe din aplicaţiile software pe care doriţi să le adăugaţi sistemului dumneavoastră sunt disponibile pentru instalare prin repositoare folosind Synaptic, Adept, sau alt manager de pachete. Dar ce se întâmplă când doriţi instalarea unui program ca Opera care este disponibil ca pachet pentru Ubuntu dar nu se regăseşte în repositoare?

În acest caz descărcaţi pachetul în format Debian (.deb) al aplicaţiei şi se execută click drept pe fişier. În partea de sus a meniului, ar trebui să vedeţi o opţiune care sî permită deschiderea pachetului cu pachetul pentru instalări GDebi . Pachetul pentru instalări are un buton de instalare; doar executaţi click pe buton şi acesta va instala pachetul. Pachetul de instalări verifică dacă poate instala pachetul respectiv -- dacă dependinţele nu pot fi satisfăcute GDebi va da o eroare şi va refuza instalarea pachetului

Dacă preferaţi instalarea pachetelor în linie de comandă, folosiţi comanda sudo dpkg -i packagename.deb.

4. Sudo şi gk sudo

Daca ati folosit Linux de ceva timp, probabil v-ati obisnuit sa rulati programe direct ca root ori de cate ori instalati pachete, modificati configuratia sistemului si asa mai departe . Ubuntu foloseste un model diferit. Ubuntu la instalare nu creaza un utilizator de root -- un cont de root existand totusi, da acestuia ii este setata o parola aleatoare. Aceasta inseamna ca utilizatorii administstreaza sistemul folosind comenzile sudo si gksudo

Probabil ca stiti cum se utilizeaza comanda sudo -- rulati sudo numecomanda. Dar ce se intampla cand dorim sa rulam ca root (sau ca alt utilizator) aplicatii cu interfata grafica (GUI)? Simplu -- folositi comanda gksudo in loc de sudo. Ca exemplu daca doriti sa rulati Ethereal ca root deschideti o consola (Alt-F2) si folositi gksudo ethereal

Daca totusi doriti sa lucrati ca root puteti folosi comanda sudo su -, care va va loga ca root. Daca chiar doriti sa aveti o parola de root pe care sa o stiti care o puteti folosi sa fa logati direct ca root(fara a utiliza comanda sudo) rulati passwd cand sunteti logat ca root, si setati parola dorita. Recomand utilizarea pachetului pwgen pentru a creea parole securizate nu numai pentru root dar si pentru celelalte conturi de utilizator

5. Adaugarea utilizatori in sudo

Ubuntu, la instalare, seteaza un prim utilizator in grupul de substitutie (sudo), permitand utilizatorului sa faca schimbari precum un super utilizator (root), pastrand utilizatorul. dar nu adauga in mod automat alti utilizatori in grupul sudo. Daca doriti sa acordati altui utilizator privilegii de superutilizator pe sistemul dumneavoastra va trebui sa i acordati acces la comanda sudo

Pentru a adauga nopi utilizatori in sudo, cel mai usor mod este comanda usermod. rulati sudo usermod -G admin numeUtilizator. aceasta este tot ceea ce trebuie sa faceti. Daca utilizatorul este deja membru al altuii grup, va trebui sa ii adaugati optiunea -a, precum sudo usermod -a -G NumeUtilizator.

Daca preferati mai mult lucrul sub interfata grafica deskideti System -> Administration -> Users and Groups. Selectati utilizatorul care doriti sa apara in sudo dati click pe proprietati si in tabul User Privileges (privilegii utilizator), bifati casuta care afiseaza "Executing system administration tasks" si veti avea totul setat.


6. Adaugare Desktop nou

Multi utilizatori nu sunt siguri ce pachete sa adauge pentru a rula KDE sau Xfce in Ubuntu sau ce pachete sa adauge pentru a rula GNOME in Kubuntu sau Xubuntu. Puteti sa adaugati toate pachetele necesare

Pentru a instala toate pachetele care vin cu cu una din distributile Ubuntu, precum Kubuntu, rulati apt-get install Kubuntu-desktop(sau edubuntu-desktop, kubuntu-desktop sau xubuntu-desktop).

Daca preferati mai mult lucrul sub interfata grafica pachetele de desktop pot fi instalate folosind Adept Synaptic sau alt manager de pachete

7. Cum sa reconfigurezi X.org

De obicei, X.org - acesta este programul care "conduce" placa video şi oferă fundamentul pentru GUI (Graphical User Interface), fie că rulaţi Gnome, Kde, Xfce sau alt manager de ferestre - funcţionează pu şi simplu după ce instalaţi Ubuntu Linux. De fapt, aş pune pariu că cei mai mulţi utilizatori Ubuntu nici macar nu se gandesc la setările video.

Dar, câteodată ai nevoie să reconfigurezi X.org pentru că Ubuntu nu a ţi-a detectat corect placa video sau monitorul sau poate tocmai ţi-ai cumpărat o placă video nou-nouţă şi ai nevoie să o pui la treabă în Ubuntu Linux. Oricare ar fi motivul, este bine să ştii cum să reconfigurezi X.org fără să fie nevoie să editezi manual fişierul /etc/X11/xorg.conf .

Pentru a parcurge configurarea, foloseşte

Cod:

 dpkg-reconfigure xserver-xorg
în consolă sau într-o fereastră terminal (xterm, konsole etc.). Atunci vei avea ocazia să specifici tipul de monitor şi tipul de placă video, rezoluţiile şi adâncimile de culoare la care vrei sa ruleze interfaţa grafică etc.

Deoarece fiecare instalare este diferită, este greu să dai sfaturi concrete pentru configurarea X.org, dar, în general, este OK să accepţi valorile care îţi sunt propuse din oficiu. De asemenea, vei avea de optat între metodele de configurare Advanced, Medium, şi Simple pentru a completa detaliile monitorului. Ca regulă, cel mai bine este, probabil, să mergi pe "Simple", doar dacă nu cumva ştii foarte bine ce ai de făcut sau dacă metoda "Simple" nu funcţionează corespunzător.

8. Login automat în Sistemul de Operare

În mod normal, la pornirea calculatorului, Ubuntu va afişa un ecran de login inainte ca utilizatorului să îi fie afişată o sesiune X. Din punctul de vedere al securităţii sistemului, aceasta idee este bună, în special în cazul unui sistem folosit de mai mulţi utilizatori sau în cazuri în care accesul la sistem este permis mai multor utilizatori. Totuşi, mulţi utilizatori sunt obişnuiţi cu automatizarea sesiunii login şi nu vor sa piardă timpul facând login de fiecare dată cand repornesc calculatorul.

Pentru a seta acest lucru în Ubuntu, folosiţi: System -> Administration -> Login Window. Trebuie sa introduceţi parola de administrare si apoi va apare fereastra unde se pot seta aceste preferinţe. Alegeţi tabul Security si bifaţi Automatic Login. Dacă sistemul permite mai multor utilizatori accesul, asiguraţi-vă ca aţi ales utilizatorul dorit la logarea automată.

Din nou, şi acest lucru trebuie din nou menţionat şi clar înţeles, logarea automată este o idee bună numai în cazul sistemelor personale (cele de acasă spre exemplu) unde un singur utilizator are access la sistem. Nu este recomandată această opţiune pentru sistemele productive, în cadrul unei companii, sau alte sisteme unde accessul nu este strict.

9. Compilare programelor din surse

Numarul de pachete din repositoriul Ubuntu este urias, in mod particular cand se adauga repositoarele Universe si Multiverse. In ciuda acestui fapt, multi utilizatori se afla de multe ori in situatia de a instala pachete din surse, fie pentru ca versiunea din surse este mai noua adecat cea disponibila in repositoare sau pentru ca doresc sa incerce pachete care nu sunt deloc in repositoarele Ubuntu.

Daca doriti sa instalati pachete din surse, puteti folosi cateva "scurtaturi" pentru a va face viata mai usoara. Inainte de toate, probabil, doriti sa instalati meta-pachetul build-essential, daca nu il aveti deja instalat, precum si uneltele developer. Aceasta prin comanda: sudo apt-get install build-essential; se vor descarca lua si instala GCC, headerele nucleului linux, GNU make si alte pachete de care aveti nevoie.

In continuare, daca veti compila pachete precum Gaim, dat fiind faptul ca o noua versiune a fost lansata, e probabil sa satisfaceti dependintele noului program cu cele ale programului vechi. Petru a face acesta lucru, instalati dependintele necesare la compilare cu sudo apt-get build-dep packagename. Aceasta va instala toate pachetele necesare la compilare ce sunt necesare pentru a compila versiunea disponibila in repositoriul Ubuntu si probabil, astfel, va satisface dependintele necesare pachetului ce urmeaza sa-l compilati.

In final, nu rulati make-install cand compilati din surse; folositi CheckInstall. CheckInstall va crea un pachet debian si il va instala pentru dvs. a.i. sa il puteti deinstala sau face upgrade-ri ulterior.

CheckInstall se instaleaza prin apt-get install checkinstall. Dupa rularea comenzilor ./configure ; make rulati doar checkinstall si rapundeti la cele cateva intrebari simple ce urmeaza. De notat faptul ca daca doriti compilarea pentru o arhitectura AMD64, CheckInstall va selecta X86_64 in loc de amd64 -- ceea ce face ca instalarea pachetului sa nu reuseasca, deoarece Ubuntu se asteapta la instalarea lui amd64 in loc de X86_64.

Apropo, folosirea lui ChekcInstall face viata mai usoara atunci cand pachetul compilat se doreste a fi instalat pe mai multe sisteme. Pentru mai multe detalii, referiti documentlu despre CheckInstall scris de Joe Barr's "CLI Magic". (google it!)


10. Un nou kernel

Ubuntu va instala un nucleu 386 pentru sistemele x86, ceea ce este probabil lucrul pe care nu il si doriti atunci cand aveti un sistem Pentium III sau un CPU mai bun. Nucleul 386 este compilat pentru a functiona/rula bine pe aproape toate arhitecturile cu CPU x86. Extensiile ce apar ulterior la diferite CPU-uri pot fi insa benefice sistemului, oferind facilitati si performante sporite, daca se face uz de ele. Pentru a inlocui nucleul, deschideti Synaptic sau adept, si cautati pachetul linux-image. Veti gasi diferite optiuni. Alegeti pachetul care corespunde CPU-ului ce il aveti instalat in sistem - probabil pachetul linux-image-686 package pentru Pentium III sau versiuni ulterioare de procesoare, sau linux-image-k7 pentru versiunile de procesor AMD mai noi. De notat faptul ca daca aveti un sistem dotat cu procesor pe 64 de biti (si doriti sa il folositi in acest mod, si nu in modul pe 32 de biti) pachetul ce trebuie sa-l instalati este amd64 (pentru procesoare AMD64 sau Intel x86_64).

Bineinteles ca odata pachetul instalat, este necesar un reboot. Un alt beneficiu al nucleelor 686 este prezenta suportului SMP, care ofera un bonus pentru sistemele multi-core si procesoarele Intel HyperThread.

Nota finala:

Daca nici unul dintre subiectele de mai sus nu va ofera raspunsul dorit, incercati Ubuntu Wiki, forumurile existente in tema.
Ca si regula, utilizatorii Ubuntu se ajuta intre ei, si este destul de probabil sa gasiti problema dvs. deja abordata de un alt utilizator.

Proiect - Enzo Ferrari HTPC




Un proiect foarte reusit,prezentat de CyberCSX pe forumul Crazypc ,realizat cu multa pricepere dintr-o masinuta radiotelecomandata cumparata dintr-un magazin SH cu 15 euro.