Ce este Android?


Android este un sistem de operare de la Google dedicat telefoanelor inteligente si tabletelor. Acesta este bazat pe o distributie mobila de Linux si se lauda cu faptul ca este deshis oricaror modificari din partea utilizatorului. Au fost multe discutii pe tema aceasta si tocmai din aceasta cauza m-am gandit sa fac putina lumina in ceea ce priveste subiectul.
 Pe modelul de mai sus a aparut si Android. Prin 2003 un grup de tineri pasionati de tehnologie au vrut sa creeze un soft ce avea sa revolutioneze camerele digitale. Da, ati cititi bine. Android a fost destinat initial pentru camere foto si video. Mai tarziu acestia aveau sa realizeze ca piata nu era chiar in favoarea lor si au avut o intoarcere de 180 de grade spre piata de telefonie mobila, chiar daca la acel moment Symbian si Windows Mobile detineau monopolul francizei. Acest proiect era sa sfarseasca prin 2004 cand cei de la Android Inc. au ramas fara fonduri. Norocul a fost de partea lor iar din acel moment au fost remarcati de Google si au fost primiti sub aripa protectoare a acestora in 2005. De atunci tot proiectul a cunoscut o expansiune enorma. Cu ajutorul celor de la Google, baietii de la Android Inc. au reusit sa isi finalizeze si sa isi promoveze proiectul pentru a ajunge numele cunoscut din ziua de azi.Acum ca tot am terminat cu lectia de istorie, ar cam fi cazul sa ne intoarcem la subiectul nostru. Android a cunoscut in perioada sa de dezvoltare o multime de etape. Daca la inceput se vroia gratuit si deschis developerilor, odata cu achizitia de catre Google, cei de la Android Inc. au dorit sa ofere acest sistem de operare la un pret premium deoarece la acel moment era singurul sistem capabil sa concureze cu noul lansat iOS. Totusi, Google au dorit sa pastreze formatul open-source si au inceput sa investeasca in ceea ce avea sa devina cel mai popular sistem de operare printre dispozitivele mobile actuale. In 2007 Google au obtinut pentru Android un contract un Open Handset Alliance care le-au permis dezvoltatorilor sa isi duca ideea la capat.

Din momentul lansarii lui Android 1.6 catre publicul larg, au tot fost discutii pe motivul libertatii utilizatorului in ceea ce priveste sistemul de operare. La scurt timp de la lansare, deja existau exploituri care ofereau utilizatorului acces complet la functiile sistemului. Acest exploit avea sa fie cunoscut mai tarziu ca si ROOT. Acesta functioneaza ca si modul Administrator de pe Windows. Iti da posibilitatea sa modifici si cel mai mic aspect referitor la sistemul de operare si nu mai ai nici o restrictie in utilizarea aplicatiilor. Dupa ce au existat si cateva scandaluri pe tema aceasta, s-a ajuns la un acord international care declara ca ROOT-ul nu mai este ilegal deoarece este o functie de baza a sistemului si ar fi trebuit inclus inca din prima zi.

De asemenea, inca din primele zile, sursele sistemului de operare au fost imprastiate pe internet permitand oricarui user cu ceva experienta in Linux si putina creativitate sa creeze diverse aplicatii si chiar sisteme de operare derivate din Android. Din experienta pot spune ca Android este un sistem foarte versatil si poate fi portat pe aproape orice device care dispune de un procesor de macar 300 de mhz si un ecran tactil.

Multe alte discutii au aparut pe tema asa numitor Custom ROM-uri. Acestea sunt in principiu versiuni de Android dezvoltate pe baza surselor de catre dezvoltatori ne-oficiali. Acestea sunt ilegale si in acest moment si duc la pierderea garantiei deoarece, din cate spun dezvoltatorii de hardware, aceste Custom ROM-uri aduc schimbari atat software cat si hardware oferind utilizatorului, printre multe functii si schimbarea frecventelor procesorului si a chipului grafic. Cand au fost intrebati despre acest subiect, cei de la Android au raspuns ca ei permit absolut orice modificare adusa softului, iar limitarile sunt impuse de producatorii deviceurilor.
 In concluzie, Android este un sistem de operare deschis utilizatorului. Toate limitarile care sunt acum si care ar putea aparea pe viitor sunt datorate exclusiv dezvoltatorilor de hardware. Sa nu uitam insa ca sunt cateva deviceuri special create pentru dezvoltatori third-party. Acestea fac parte din seria Nexus de la Google si sunt dezvoltate de nume mari precum HTC, Samsung si LG.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu