Hyper CD inventat de un roman

Fizicianul Eugen Pavel a gasit o alternativa de stocare digitala cu o durata de viata de 5000 de ani. Un disc capabil sa stocheze pana la 10.000 GB.

Totul a pornit de la ideea “ce-ar fi daca un suport multimedia ar putea stoca informatiile pe verticala si nu pe orizontala, cum o fac cele obijnuite?”

CD-ul clasic poate stoca 700 MB, scris bidimensional, pe o singura suprafata de stocare. DVD-urile sunt inscriptionate tot bidimensional dar pe doua straturi, asadar pot stoca de 7 ori mai multa informatie. Eugen Pavel a vrut o alternativa mai performanta si mai durabila, care avea la baza un material nou si neobijnuit: sticla fluorescenta fotosensibila.

Asemanator cu ARN-ul uman, acest tip de sticla poate stoca informatii tridimensional – inclusiv pe verticala. Asta face ca Hyper CD-ul sa contina 10.000 de suprafete de stocare, fiecare capabila sa inmagazineze 1 GB de informatie, si, din cauza materialului folosit Hyper CD-ul poate rezista la temperaturi de 1.200 grade Celsius.

Din pacate, discul inca nu este perfectionat, dimensiunea acestuia fiind de 1 cm grosime si 12 cm diametru, si are o rata de transfer de 3 MB/secunda (scrierea unui fascicul laser poate dura cateva sute de ore). Inca se mai lucreaza si la unitatea de citire care, deocamdata, este mai mare decat un drive obisnuit.

In 2004 Eugen Pavel a infiintat firma Storex Technologies, unde impreuna cu 4 colaboratori lucreaza la perfectionarea sistemului de inscriptionare.
Sursa:madcat.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu