Windows 7 : 32 vs 64

Am vazut ca foarte multi se intreaba cu ce difera versiunea pe 64 biti de cea pe 32 biti (sau invers). Acum ceva timp m-am intrebat si eu: “Care este mai bun pentru sistemul meu? Windows 7 pe 32 biti sau Windows 7 pe 64 biti si care sunt diferentele/avantajele/dezavantajele?”

Pentru inceput, cred ca cel mai bine este, sa intelegem ce inseamna 32 biti si ce inseamna 64 biti.
Bit–ul este modalitatea prin care un calculator stocheaza si acceseaza date si memorie. Este unitatea de masura elementara a informatiei.
Procesorul face calcule tot prin intermediul bitilor.

Procesorul pe 32 biti poate reprezenta numere cuprinse intre 0 si 4.294.967.295.
Numarul de biti poate afecta numarul celulelor de memorie pe care le poate localiza. Daca un procesor utilizeaza 32 biti pentru a reprezenta o adresa de memorie, iar fiecare adresa de memorie reprezinta un octet (8 biti), atunci cantitatea maxima de memorie pe care o poate adresa este de 2 la puterea 32 octeti sau 4GB, adica numarul valorilor unice pe care le pot lua cei 32 biti (0 si 1).
Orice program instalat primeste 4 GB memorie virtuala pentru rulare. In sistemele de operare moderne exista si suport pentru Phisycal Address Extension. Aceasta tehnologie suport pentru procesoare, permite SO-urilor sa foloseasca pana la 64 GB RAM, dar de aceasta facilitate va beneficia doar sistemul de operare, in cele mai multe cazuri aplicatiile nefiind proiectate pentru a folosi aceasta posibilitate. Aceasta limitare de acces la memoria RAM, a sistemelor pe 32 biti, nu se refera doar la programe ci si la componentele hardware instalate pe sistem, care, in timpul functionarii primesc anumite segmente de memorie. Din cauza limitarii cantitatii de memorie accesibila, aceste componente lipsesc sistemul de operare de o anumita cantitate de memorie. Se poate intampla ca doua componente hardware sa foloseasca portiuni comune de segmente de memorie lucru care duce la instabilitatea sistemului de operare.

Procesorul pe 64 biti poate reprezenta numere cuprinse intre 0 si 18.446.744.073.709.551.615. Adreseaza un spatiu de memorie mult mai mare (2 la puterea 64 adica 17,2 miliarde de GB), dar sunt mai complexe, folosesc mai multa energie, emana mai multa caldura si au un pret mai ridicat.
Automat componentele hardware nu vor mai lua din memoria necesara sistemului de operare. Versiunile Home sunt totusi limitate la 16 GB RAM maxim instalati pe sistem, in schimb Professional si Ultimate pot folosi pana la 192 GB RAM instalat pe sistem. Pentru aplicatii limitarea este undeva la 8TB.

Alegerea arhitecturii (32 biti sau 64 biti).
Daca avem un CPU mai vechi, sunt foarte multe sanse, sa nu putem rula decat versiunea pe 32 biti. In schimb, daca avem un procesor mai “modern” va trebui sa ne decidem intre cele 2 versiuni.
Sa vedem care sunt avantajele/dezavantajele celor 2 arhitecturi.

Windows 7 – 32 biti

Comentariu PRO 1. Conform Microsoft, are nevoie doar de 1 GB RAM pentru a rula in conditii optime.
2. In general consuma mai putin decat versiunea pe 64 biti.
3. Este compatibila cu majoritatea computerelor vechi.

4. Se gasesc mult mai repede si usor drivere.
5. Se pot folosi programele scrise pe 16 biti.

Comentariu CONTRA 1. Este limitata la maxim 4 GB memorie RAM.
2. Nu poate aloca mai mult de 3,4 GB RAM pentru aplicatii.
3. Nu ruleaza aplicatii pe 64 biti.
4. Ruleaza mai incet aplicatii pe 32 biti decat ar rula Windows 7 64 biti aplicatii pe 64 biti.
5. Versiunea 32 biti nu este de viitor.
6. Securitate mai slaba fata de x64.

Windows 7 – 64 biti
Comentariu PRO 1. Suporta mai mult de 4 GB RAM. Limita este data doar de versiunea de windows 7 (Starter, Home, Ultimate, etc).
2. Viteza crescuta in cazul unui sistem cat de cat puternic.
3. Securitate imbunatatita (sistemul de operare este protejat impotriva destabilizarii nucleului SO-ului prin suportul pentru o tehnologie numita Hardware Data Execution Prevention si prin obligativitatea folosirii exclusive a driverelor de dispozitiv pe 64 biti certificate digital).
4. Poate aloca mai mult de 3.4 GB RAM aplicatiilor.
5. Performanta crescuta in aplicatiile x64 fata de versiunea pe 32 biti.
6. Mult mai optimizat decat versiunea pe 32 biti.
7. In jocuri, cu un sistem bun, performantele cresc.
8. Aplicatiile pe 32 biti pot rula fara probleme pe o platforma de 64 biti. Windows 7 pe 64 biti contine un sistem de compatibilitate numit Wow64(Windows 32-bit On Windows 64-bit).

Comentariu CONTRA 1. Aplicatiile pe 32 biti ruleaza si pe 64 biti, dar mai incet, din cauza emularii.
2. Driverele trebuie sa fie semnate digital (nu exista optiunea “Continue Anyway").
3. Nu se poate instala pe calculatoare vechi, calculatoare ce nu au suport pentru 64 biti.
4. Nu se pot instala drivere de 32 biti pe un sistem de 64 biti.
5. Piesele mai vechi “risca” sa nu aiba drivere pentru 64 biti
6. Nu se mai pot folosi programele scrise pe 16 biti.
7. Are nevoie de minim 2 GB RAM (eu recomand minim 4 GB RAM pentru un sistem pe 64 biti)

ATENTIE! Am vazut de multe ori ca se face confuzie intre x86 si x64.
X86 => sistem pe 32 biti
X64 => sistem pe 64 biti.

Exista cateva mituri mai putin adevarate:

1. Sistemele pe 64 biti folosesc o cantitate dubla de memorie RAM.
Ei bine, este adevarat ca sistemul de operare pe 64 biti are nevoie de mai multa memorie din RAM-ul instalat, dar nu este vorba nicidecum de o cantiate dubla. In cazul sistemelor de operare pe 64 biti creste foarte mult dimensiunea kitului de instalare si, implicit, spatiul pe disc al sistemului de operare instalat. Aceastea din cauza ca este necesar si pachetul Wow64 de compatibilitate pentru aplicatiile pe 32 biti (lucru care ne costa cativa GB din spatiul de pe disc, dar nu cred ca acest lucru mai este o problema pentru discurile moderne de mare capacitate din zilele noastre).

2. Sistemele pe 64 biti sunt de 2 ori mai rapide decat cele pe 32 biti.
Este adevarat ca atunci cand un program, care necesita multa memorie, acceseaza o cantitate foarte mare de RAM, va lucra mai usor si mai rapid, pentru ca se reduce sau dispare lucrul cu hard disk-ul si procesorul primeste datele spre procesare mult mai repede. Beneficiile sunt clare, dar nu s-a ajuns la dublarea vitezei de lucru.


Concluzii:
Alegerea depinde, in mare, de intrebarea “Pentru ce vom folosi sistemul?”.
Daca avem un procesor pe 64 biti, dar folosim hardware vechi, cel mai bine ar fi sa ramanem la versiunea pe 32 biti.
Daca avem hardware “mai nou” si avem si driverele disponibile, atunci merita sa “facem un pas in fata” si sa mergem pe varianta 64 biti. Daca lucram in mod regulat cu aplicatii ce consuma multe resurse si sunt optimizate pe 64 biti (exemplu: editare video, CAD, etc), atunci este cel mai bine, mai ales ca putem lucra cu peste 4 GB RAM (printre alte imbunatatiri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu